بهزیستی خراسان رضوی، این فرصت را غنیمت میشمارد تا در گرامیداشت ویژگیهای این بانوی یگانه، از زنان و مادران عزیزمان بخواهد آن بانوی بزرگوار را سرمشق و الگوی رفتارهای فردی، خانوادگی و اجتماعی قرار دهند و در چهارچوب تحکیم بنیان خانواده، به ایشان تأسی کنند.
واقعیت این است که در دنیای متکثر و رسانهزدهی امروز، خانوادهی سالم و پایدار، یک هدف دستنیافتنی شناخته میشود و با وجود تمام کوششهای دولتها، نهادهای اجتماعی و مراجع دینی در کشورهای مختلف، باز هم این هدف به صورت ایدهآل محقق نمیشود.
اما همهی خانمهای جامعهی ما باید بدانند که خروجی نهایی تبلیغات رنگارنگ و فریبندهی غرب در مورد آزادی و حقوق زنان، فروپاشی خانواده، انحرافات اخلاقی و تکوالدی شدن خانوادهها است.
البته که اسلام مانند سایر ادیان الهی و توحیدی و برتر از همهی آنها به آزادی خانمها در فعالیتهای اجتماعی اعتقاد کامل دارد و از طرفی، حریم خانواده را مقدس میشمارد و معتقد است که چهارچوب آزادی، باید توسط حریم اعتقادات و نیز عقلانیت و منطق اجتماعی، تعیین شود.
در واقع به نظر میرسد که ایمان به معارف دینی و قرار گرفتن این آموزهها در اولویت فعالیتهای فکری، سدی محکم و معنوی در مقابل گسیختگی اخلاقی و فروپاشی روانی ایجاد کند؛ موانع مادی از هر جنس محکمی هم که ساخته شود قابل تخریب است اما سد و مانع معنوی، به جهت اینکه اعتقادی و بر مبنای ایمان ساخته میشود به هیچ عنوان از بین نمیرود و همیشه، فرد را از آسیب و صدمات جسمی و روحی، مصون میدارد.
جامعه شناسان در شرق و غرب، بر اثر سرعت تحولات خانواده در دنیای جدید، نگاههایی بسیار متفاوت و گاها متناقض در این زمینه ارائه دادهاند.
به عقیده گیدنز، دگرگونی های بزرگی در ساختار خانواده روی داده است که مهم ترین آنها عبارتند از: تکریم فرزندان، تحول نقش های زن و شوهری، موقعیت در حال تغییر زنان و موازنه قدرت آنها با مردان و در نهایت، ظهور دموکراسی عاطفی در خانواده که در آن تساوی، ارتباط و اعتماد وجود دارد. از نگاه گیدنز خانوادۀ مدرن خانواده ای است که در آن تساوی زن و مرد، رابطه ناب، اعتماد و عمل به شیوۀ دموکراتیک وجود دارد. (فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی، پاییز و زمستان ۹۳)
از سویی، برخی جامعه شناسان ایرانی نیز معتقدند ساختار و چهارچوب خانواده در جامعهی مدرن، بکلی بهم ریخته و برای درک این شرایط باید نگاه تازهای به آن داشت. از جمله خدیجه سفیری معتقد است: جامعه ایران جامعه ای بین سنت و مدرنیته است؛ به این معنا که ما به ارزش های سنتی خود شک کرده ایم و درعین حال، در مقابل ارزشهای جدید نیز مقاومت میکنیم. (همان منبع)
بهزیستی خراسان رضوی در سال جاری، برنامهای را در دست اجرا دارد که زنان و دختران را در زمینه آگاهسازی با رویکرد سلامت جنسی و افزایش تابآوری تحت پوشش آموزشهای کلاسیک و مدرن قرار میدهد و با افزایش اعتبارات این برنامه، امیدوار است که جمعیت هدف خود را بیشتر کند.
در حال حاضر، خوشبختانه، نهادهای متعددی در زمینهی امور اجتماعی و بخصوص حوزه زنان، فعالیت دارند که از معاون زنان رئیس جمهوری گرفته تا دفاتر کل زنان و خانواده استانداریها و نیز از نهادهایی مانند سازمان تبلیغات اسلامی گرفته تا فرهنگ و ارشاد و صدا و سیما و خیلی سازمانها و نهادهای دیگر در همین راستا فعالیت میکنند.
اما باید در نظر داشت که هجمهی فرهنگ غرب چنان سنگین و وادادگی فرهنگی در دیار فرنگ چنان وسیع و لیبرالیسمزده و در عین حال فریبنده و جذاب است که با تمام این کوششها و فعالیتهای بازدارنده و هدایتکننده، باز هم مسائل و مشکلات زیادی در حوزه زنان و خانواده در جامعه مشهود است.
چاره کار در این است که زنان و دختران ما با الگو قرار دادن زنان مطرح در تاریخ اسلام همچون حضرت فاطمه(س)، حضرت زینب(س)، امالبنین(س) و سایر بانوان صدر اسلام و نیز با رعایت دستورات اخلاقی و تقویت ایمان در خود و اعضای خانواده، راه را بر مصایب و آسیبهای اخلاقی و اجتماعی ببنند و علاوه بر اینکه کانون خانواده را گرم نگه میدارند و خانوادهی پرنشاط، فعال و سرزنده اسلامی را رقم میزنند، سلامت آیندهی فرزندان و بخصوص دخترانمان را تضمین کنند.
همچنین به آقایان و پسران جوانمان نیز تأکید میکنیم که از اندیشههای پدرسالارانه و آمرانهی گذشته که در سنتهای اشتباه غیر اسلامی جای دارند فاصله گرفته و با قدرشناسی از زنان و دختران خانواده و نیز همسرانشان، شایستگی برای مدیریت خانواده را به اثبات برسانند. در واقع هر چه محیط خانواده، مهربانتر، رحیمانهتر و عاطفیتر باشد حصن حصین زنان و دختران خواهد بود و الگوهای عفاف و پاکدامنی را بیشتر رعایت خواهند کرد. به امید آن روز.
دکتر مسعود فیروزی
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی
نظر شما